Ikväll var det dags igen. Denna gång med en kraftigt humlad Dubbel IPA.
Man Juice, Dubbel IPA
Recept för 10 liter
Spec
OG: 1080
FG: 1010-1018
IBU: 100+
ABV: 8,0-9,5%
Malt
2,55 kg Pilsnermalt
450 g Pale ale-malt
300 g Cara-Pils eller Cara-Pale
200 g Vetemalt
200 g Havregryn
Humle
15 g Columbus @ 90 min
10 g Columbus @ 45 min
15 g Simcoe @ 30 min
20 g Simcoe @ 5 min
20 g Centennial @ 5 min
20 g Simcoe @ 0 min
20 g Centennial @ 0 min
Torrhumle
25 g Simcoe
20 g Centennial
15 g Columbus
Jäst
2 pkt Safeale US-05
Övrigt
Klarmedel & jästnäring @ 15 min
Instruktioner
Mäska med 7-8 liter vatten i 65 grader i 75 min.
Lägg er gärna lite under 7 liter för det är lättare att sänka tempen i mäsken med lite extra kallvatten än att höja den.
Laka ur så ni har ca: 16 liter vört. Koka i 90 min.
Kyl till 20 grader och skaka sedan upp ett fint skum på vörten i jäskärlet och strö jästen direkt över skummet.
Tillsätt hälften av torrhumlen efter en vecka och låt vara tre dagar. Häll sedan över på sekundär och låt stå en vecka till. Tillsätt sedan resten av torrhumlen och låt ligga i tre dagar.

Jag lakade ur den rätt hårt märkte jag då jag fick 20 liter innan kok istället för ca: 16 liter som var tanken. För att komma runt det så fick den koka ca: 45 min. extra innan jag började med humlegivarna.

Man känner sig väldigt nöjd när man prickar rätt på OG:t. Nu är det bara att hålla tummarna att torrjästen gör sitt till och att man kommer ner på åtminstone 1,014 för en stark, torr och god DIPA.