Ikväll var det dags igen. Denna gång med en kraftigt humlad Dubbel IPA.

Man Juice, Dubbel IPA

Recept för 10 liter

Spec
OG: 1080
FG: 1010-1018
IBU: 100+
ABV: 8,0-9,5%

Malt
2,55 kg Pilsnermalt
450 g Pale ale-malt
300 g Cara-Pils eller Cara-Pale
200 g Vetemalt
200 g Havregryn

Humle
15 g Columbus @ 90 min
10 g Columbus @ 45 min
15 g Simcoe @ 30 min
20 g Simcoe @ 5 min
20 g Centennial @ 5 min
20 g Simcoe @ 0 min
20 g Centennial @ 0 min

Torrhumle
25 g Simcoe
20 g Centennial
15 g Columbus

Jäst
2 pkt Safeale US-05

Övrigt
Klarmedel & jästnäring @ 15 min

Instruktioner
Mäska med 7-8 liter vatten i 65 grader i 75 min.
Lägg er gärna lite under 7 liter för det är lättare att sänka tempen i mäsken med lite extra kallvatten än att höja den.
Laka ur så ni har ca: 16 liter vört. Koka i 90 min.
Kyl till 20 grader och skaka sedan upp ett fint skum på vörten i jäskärlet och strö jästen direkt över skummet.
Tillsätt hälften av torrhumlen efter en vecka och låt vara tre dagar. Häll sedan över på sekundär och låt stå en vecka till. Tillsätt sedan resten av torrhumlen och låt ligga i tre dagar.

Jag mätte upp ca: 69 grader i mäsken vilket innebar att jag fick späda med lite kallvatten då jag var ute efter en temperatur kring 65 grader för att få ut så mycket förjäsningsbart socker som möjligt. Starkt är gott!

Laka Dubbel-IPA
Jag lakade ur den rätt hårt märkte jag då jag fick 20 liter innan kok istället för ca: 16 liter som var tanken. För att komma runt det så fick den koka ca: 45 min. extra innan jag började med humlegivarna.

OG1080
Man känner sig väldigt nöjd när man prickar rätt på OG:t. Nu är det bara att hålla tummarna att torrjästen gör sitt till och att man kommer ner på åtminstone 1,014 för en stark, torr och god DIPA.