Bryggde en imperial stout som sedan behandlades på tre olika sätt. 1/3 fick vara som den är, 1/3 fick ligga i ekspån (whisky), 1/3 med honung & saffran.
Snöman – Imperial Stout
Recept för 19 liter
Spec
OG: 1092
FG: 1020
IBU: 75
ABV: 8,4%
Malt
7,8 kg Pale Malt
0,25 kg Crystal 300
0,25 kg Rågmalt
0,25 kg Vetemalt
0,25 kg Svartmalt
0,25 kg Chokladmalt
0,25 kg Rostat korn
Humle
40 g Chinook @ 60 min
20 g Chinook @ 30 min
20 g Centennial @ 15 min
20 g Centennial @ 5 min
Jäst
WLP001 (California Ale Yeast)
Mäskning & bryggning
- Mäska i 24 liter vatten i 68°C grader i 90 min
- Laka med 11 liter vatten 78°C
- Koka i 60 minuter
Jäsning
- Kyl ölet till 16°C och slå i ett paket torrjäst
- Låt jäsa i 17-18 grader i 2-3 dagar
- Avsluta jäsningen i 21 grader i 10-12 dagar