Bryggde en imperial stout som sedan behandlades på tre olika sätt. 1/3 fick vara som den är, 1/3 fick ligga i ekspån (whisky), 1/3 med honung & saffran.

Snöman – Imperial Stout

Recept för 19 liter

Spec
OG: 1092
FG: 1020
IBU: 75
ABV: 8,4%

Malt
7,8 kg Pale Malt
0,25 kg Crystal 300
0,25 kg Rågmalt
0,25 kg Vetemalt
0,25 kg Svartmalt
0,25 kg Chokladmalt
0,25 kg Rostat korn

Humle
40 g Chinook @ 60 min
20 g Chinook @ 30 min
20 g Centennial @ 15 min
20 g Centennial @ 5 min

Jäst
WLP001 (California Ale Yeast)

Mäskning & bryggning

  • Mäska i 24 liter vatten i 68°C grader i 90 min
  • Laka med 11 liter vatten 78°C
  • Koka i 60 minuter

Jäsning

  • Kyl ölet till 16°C och slå i ett paket torrjäst
  • Låt jäsa i 17-18 grader i 2-3 dagar
  • Avsluta jäsningen i 21 grader i 10-12 dagar