Sött, starkt och jävligt beskt

En av mina absoluta favoriter bland ölstilar är amerikanska strong ales. Bland favoriterna finns Alesmith’s Yulesmith Winter och Stone’s Double Bastard och målet med denna bryggning var att skapa något som efterliknar dessa.

Exakt vad det är jag bryggt är svårt att säga då kärt barn som bekant har många namn. American barley wine, American strong ale eller DIPA? Sött, starkt och jävligt beskt ska det i alla fall vara.

Det här är även första bryggningen med den nyinköpta mäsktunnan om 39 liter. Köpt via ebay med en tillhörande falskbotten.

Provsmakning innan kolsyra

Med ett provglas i hand kan jag dra slutsatsen att det smakar väldigt gott men att 2 kilo karamellmalt i en 20-liters batch kanske var lite väl saftigt. Jästen orkade inte riktigt hela vägen och avtog lite för tidigt vilket resulterade i en mer barley wine-liknande öl än en tokmaltig strong ale. Som tur är väger den väl tilltagna mängden humle upp sötman på ett väldigt trevligt sätt. Vi får se hur den smakar framåt hösten.

Häggebäcken dödsmetal-öl

Spec
Pre-boil: 1086
OG: 1096
Önskat FG: 1020
Verkligt FG: 1024
IBU: 120
ABV: 9,5%

Malt
7,5 kg Pale Ale malt (Briess)
0,6 kg Caramel Munich 60L
0,5 kg Crystal 300
0,4 kg Caramel Vienne 20L
0,3 kg Crystal 150 (Crisp)
0,1 kg Chocolate malt (Briess)

Humle
125g Chinook @ 90 min
75 g Chinook @ 0 min

Torrhumle 5+7 dagar
55 g Simcoe (5 dagar)
55 g Centennial (5 dagar)

20 g Simcoe (7dagar)
20 g Centennial (7 dagar)

Torrhumle som får ligga i för länge ska kunna ge en ”gräsig” smak men det är inget jag oroade mig för. Struntade sonika i att racka om ölet och lät första given ligga kvar efter att jag tillsatte den andra given. Med kallkrasch inkluderat så låg första näven torrhumle i 16 dagar.

Jäst
Ett rör WLP007 Dry English Yeast odlades i två steg om 1,5l per 24h.

Övrigt
Jästnäring @ 15 min

Mäskning & bryggning

  • Mäskade i 64,5°C i 90 min
  • Lakade ur 26 liter vört
  • Koka i 90 minuter
  • Kallkraschade jästunnan i 4 dagar
  • Tillsatta gelatin för klarare öl. Funkade okej, inte säker om det är värt besväret.