Vännerna Stefan och Christoffer (som i normala fall brygger på hembryggarföreningen Källarknut i Örebro) hälsade på under mellandagarna och vi bestämde oss för att brygga lite öl. Valet föll på en Berliner Weisse som vi tänkt låta jäsa fram till sommaren så den är klar till vår årliga midsommarfest. Planen är även att smaksätta den med rabarber och hallon, eller något annat gott.
Om berliner weise
Berliner Weiße är en veteöl och en specialitet för Berlin och dricks mer som en drink än öl. Ölet serveras blandat med saft av hallon eller myskmadra (tyska Waldmeistergeschmack) för att få bort lite av den något syrliga smaken och för att ge ölet en ball färg. Ölet blir vid blandningen rött eller grönt beroende på vilken saft man väljer. Då ölen blandats med sådan saft kallas det för Weiße mit Schuss. Ölet bör drickas kylt till 8-10°.
Näcken – Berliner Weisse
Recept för 19 liter
Spec
OG: 1030
FG: 1007
IBU: <5
ABV: 3,0%
Malt
1,5 kg Vetemalt
1,5 kg Pilsnermalt
Humle
50 g Saaz (mäskhumling)
Jäst
White Labs WLP630
WLP630 är en blanding av vetejäst och lactobacillus
Mäskning & bryggning
- 3 kg malt mäskas i 7,5l vatten @ 64°C i 60 minuter (Strike temp 76°C)
- Mashout @ 76°C
- Laka med 15-18l vatten @ 78°C
- Inget kok
Jäsning
- Kyl ölet till 21°C och häll i ett rör jäst
- Skaka kärlet ordentligt för syresättning
- Jäs i 180 dagar i 21°C
Vi mäskhumlar med en generös giv Saaz. Mäskhumlingen ger ingen beska (för låg temp) utan är endast med för att ge lite smak.
Vi bommade mäsktempen med 1 grad och fick justera med lite varmvatten
Sörjan med det något oaptitliga utseendet kyls till 21 grader, vilket också är temperaturen den ska hålla de kommande 6 månaderna.
I med jästen, på med locket och glöm den tills sommaren är här