Eftersom det inte kan gå hur långt som helst mellan gångerna så beslutade jag och Hanxion oss för att vi återigen skulle brygga lite tillsammans. Vi skulle även ge oss på det eminenta uppdraget att försöka förfina vår redan helt fantastiska American Pale Ale.

Nej, du kan vara en APA v.2.0, American Pale Ale

Recept för 20 liter

Spec
OG: 1054-1060
FG: 1012-1018
IBU: 40-50
ABV: 5,5%

Malt
4 kg Palemalt
800 g Münchenermalt
320 g Carapale
320 g Karamellmalt 40

Humle
20 g Columbus @ 60 min
40 g Amarillo @ 15 min
40 g Amarillo @ 0 min
40 g Simcoe @ 0 min

Torrhumle
40 g Amarillo
20 g Simcoe
20 g Columbus

Jäst
1 pkt Safeale US-05

Övrigt
Klarmedel & jästnäring @ 15 min

Instruktioner
Mäska med 12 liter vatten i 67 grader i 60 min.
Laka ur så ni har ca: 25 liter vört. Koka i 60 min.
Kyl till 20 grader och skaka sedan upp ett fint skum på vörten i jäskärlet och strö jästen direkt över skummet.
Tillsätt torrhumlen när jäsningen är helt klart och låt ligga i 10 dagar.

Vi har bytt ut pilsnermalten mot palemalt för att få ölen lite fylligare samt höjt andelen karamellmalt för att ge den en lite sötare karaktär.
Inför mäskning

Superviktigt att hålla rätt temp under inmäskning.
Mäskning

Hanxion visar vart den o så viktiga lakningen skall ta plats.
Hanxion visar vart lakning skall utföras

Vid lakning gäller det att hitta rätt flöde på vätskan.
Rätt flöde

Snabbt ner till 20 grader och i med jästen.
Kylning

Nu är det bara att vänta.
Färdig