Det är ytterst ovanligt att vi i Folkarebrygd tar in gästbryggare, men ibland så händer det och i detta fallet var det killen som syrran ligger med.

Nej, du kan vara en APA, American Pale Ale

Recept för 10 liter

Spec
OG: 1060
FG: 1010-1015
IBU: 40-50
ABV: 5,5%

Malt
2 kg Pilsnermalt
400 g Münchenermalt
160 g Carapale
110 g Karamellmalt 40

Humle
10 g Columbus @ 60 min
20 g Amarillo @ 15 min
20 g Amarillo @ 0 min
20 g Simcoe @ 0 min

Torrhumle
20 g Amarillo
10 g Simcoe
10 g Columbus

Jäst
1 pkt Safeale US-05

Övrigt
Klarmedel & jästnäring @ 15 min

Instruktioner
Mäska med 6 liter vatten i 67 grader i 60 min.
Lägg er gärna lite under 6 liter för det är lättare att sänka tempen i mäsken med lite extra kallvatten än att höja den.
Laka ur så ni har ca: 15 liter vört. Koka i 60 min.
Kyl till 20 grader och skaka sedan upp ett fint skum på vörten i jäskärlet och strö jästen direkt över skummet.
Tillsätt torrhumlen när jäsningen är helt klart och låt ligga i 10 dagar.

Då Hanxion är lite klen på det här med beska så vi gjorde en sommaröl med mycket näsa och arom, men liten beska. Resultatet är en kraftigt torrhumlad APA som slinker ner lika lätt som ett halvsmält paket smör.

apa_lakning
Vi gjorde en liten batch och upptäckte att det blir svårt att laka i vår stora kastrull. Här får vi tänka till i framtiden då vi gör just mindre batcher.

apa_jasning
Vi har använt humlepellets vid detta kok och då är det extra viktigt att sila bort grumset.

apa_etikettering
Notera Masse i bakgrunden!