Den tredje versionen av vårt råg-julöl blev riktigt bra och utvecklades ännu bättre med tiden. Vi bestämde oss sonika för att brygga ölet igen och det utan några förändringar av receptet.
De enda riktiga förändringarna är väl att vi själva har fått fler bryggningar under västen, samt att utrustningen uppgraderats lite, vilket kan vara orsaken till att vi fick ett utbyte* om 78 %. Vårt högsta hittills.
*Med utbyte menas hur mycket socker man lyckas extrahera ur malten. Mängden socker står i direkt paritet till ölets alkoholstyrka.
Rye Rye My Darling, Strong Ale med råg
Recept för 19 liter (mängden som åker i jästunnan)
Spec
Innan kok: 1.082
OG: 1.096
Önskat FG: 1.022
Faktiskt FG: 1.026 (bra och dåligt)
IBU: 25-30
ABV: 9,5 %
Malt
6,0 kg Vienna
0,8 kg Rågmalt
0,4 kg Chokladmalt
0,3 kg Crystal 100
0,3 kg Crystal 300
0,25 kg Vetemalt
Humle
20 g East Kent Goldings @ 60 min
20 g East Kent Goldings @ 30 min
20 g East Kent Goldings @ 10 min
20 g East Kent Goldings @ 0 min
Jäst
2 paket rehydrerad Safeale US-05
Övrigt
Klarmedel & jästnäring @ 15 min
Instruktioner
Mäska med 20 liter vatten i 68 grader i 90 min.
Laka ur 25 liter vört.
Koka i 90 min.
Bryggning förlades till Henrics kök i Black Bridge.
Golding. Humlen som luktar huvudvärk men smakar örtigt citron-te.
Vi ska snart fixa en snyggare lösning för fördelning av lakvatten. Den här stabila anordningen får duga tills vidare.