Exakt ett år efter att vi bryggde vårt råg-öl för första gången så bestämde jag och Henric oss för att det var dags igen. Våra tidigare försök har varit kantade med problem som dålig kolsyresättning och trött jäst. Nu, med ett antal bryggningar i ryggen, uppgraderad utrustning och framför allt att vi är tryggare i vårt bryggverk och våra kunskaper så ska vi fan spika det.
Målet är en mörk och alkoholstark strong ale med välbalanserad beska, viss sötma, lite rostade toner och en tydlig smak av råg.
Rye Rye My Darling, Strong Ale med råg
Recept för 19 liter
Spec
OG: 1089
FG: 1018-1020
IBU: 25-30
ABV: 9,0%
Malt
6,0 kg Vienna
0,8 kg Rågmalt
0,4 kg Chokladmalt
0,3 kg Crystal 100
0,3 kg Crystal 300
0,25 kg Vetemalt
Humle
15 g East Kent Goldings @ 60 min
20 g East Kent Goldings @ 30 min
20 g East Kent Goldings @ 10 min
20 g East Kent Goldings @ 0 min
Jäst
Safeale US-05
Vi har tidigare använt Wyeast 1450 Denny’s Favorite, men valde denna gång att köra med en torrjäst istället.
Övrigt
Klarmedel & jästnäring @ 15 min
Instruktioner
Mäska med 18 liter vatten i 67-68 grader i 90 min för en fyllig kropp och mycket dextriner.
Laka med 16 liter för totalt 25 liter vört. Koka i 90 min.

Rågmalt ger en skönt pepprig, nästan lite kryddig smak. Passar bra för ett julöl om man som vi, inte gillar traditionella julkryddor i ölet.
Vi använder den klassiska brittiska humlesorten Goldings som ger en lågmäld, söt och örtig smak med lite toner av citrus.
Mäskning och lakning gick kalasbra och ett SG om 1072 innan kok gav oss en indikation på att vi fått ett bra utbyte.
Induktionsplattan av om 2700W från Hendi är en av de bästa uppgraderingar vi gjort. 25 liter kommer snabbt upp i kok och den fixar rullande kok utan lock eller isolering.
90 minuters kok är över och vårt OG landade på exakt 1089, vilket var målet.
Forts. följer