Varje jul under mellandagarna bjuder jag hem vänner från när och fjärran för att njuta av Dalarnas friska och stärkande miljö. Och för att dricka öl.
Till dessa dagar, som har en tendens att bli rätt dekadenta, ville jag brygga ett smakrikt öl med låg ABV men som ändå är passande för årstiden. Valet föll på en porter med karamell, choklad, kaffe och rökmalt samt en generös giv amerikansk humle. Processen är enkel men lite udda. 20 minuters mäskning i 69°C och koktid 2 timmar.
Jag är egentligen inte särskilt förtjust i rökig öl, men har på senare tid märkt att små mängder rökmalt kan vara extremt gott. Då det här är första gången jag brygger med rökmalt och inte har några referenser så valde jag en ganska försiktig mängd rökmalt, men förhoppningsvis är det tillräckligt för att ge den smak jag är ute efter.
Börjar dagen med en lång morgonpromenad längs med Dalälven. Klarblå himmel, minusgrader och knappt en människa ute. Med facit i hand kan jag inte fatta varför jag bodde 13 år i Stockholm när man kan ha det så här.
Skogsbo Smoked Porter
Recept för 19 liter
Spec
Pre-boil: 1044
OG: 1058
FG: 1018
IBU: 25
ABV: 5,0%
Malt
4,6 kg Pale Malt
0,5 kg Crystal 150
0,3 kg Chokladmalt
0,2 kg Café
0,1 kg Rökmalt
Humle
20 g Columbus (pellets) @ 90 min
25 g Mt:Hood (kottar) @ 0 min
Jäst
1 pkt Safale S-04 Dry Ale Yeast
Övrigt
Jästnäring @ 15 min
Mäskning & bryggning
- Mäska i 14,5 liter vatten i 68,5°C grader i 20 min
- Toppa med 8 liter vatten 83°C för att höja temperaturen i maltbädden till 73°C
- Laka med 14 liter vatten 78°C för totalt 28 liter vört
- Koka i 2 timmar till 20 liter
Jäsning
- Kyl ölet till 16°C och slå i ett paket torrjäst
- Låt jäsa i 17-18 grader i 2-3 dagar
- Avsluta jäsningen i 21 grader i 10-12 dagar
En hembryggd chokladstout och en sista genomgång av receptet innan jag sätter igång.
Inget går till spillo. Draven kör jag hem till syrrans höns, som blir helt tossiga när den slås ut i hönsgården.
Två timmars fint rullande kok.
Ölet får passera en helt vanlig saftsil till jäskärlet där det snabbt kyls ned.
2 veckor senare – kallkrash och sen på fat för kolsyresättning
Testar kolsyrenivå och tar en första provsmakning. Resultatet är riktigt bra, dock allt för lite röksmak