För ca 7000 år sedan bröt Dalälven en ny fåra och Stora, Lilla och Södra Helvetet torrlades. Den här ölen är en hyllning till det gamla, i mitt fall min historia med bitters.

doda-fallen
Döda Fallen i Avesta. Här hittar man Södra, Stora & Lilla Helvetet samt Getaklacken.

Bitter var den stil som i slutet av 90-talet fick mig intresserad av öl på riktigt. Fullers ESB, Old speckled hen, Bishops finger, Spitfire, Hobgoblin, Bombardier och Bass var favoriter under flera år, och jag drack dem i okunskap eftersom jag då inte kunde något om olika ölstilar.

15 år och många öl senare så är ”bitter” fortfarande en av de öl jag dricker helst, men favoriten är nu Örebro Bitter från Närke Kulturbryggeri (bra jobbat Christoffer)!

Här är mitt försök till en egen egen bitter, som skulle hetat ”Lilla Helvetet”, men som fick för bra utbyte och därför fick byta namn.

Välkommen till helvetet!

Stora Helvetet, Imperial Bitter

Recept för 19 liter

Spec
OG: 1070
FG: 1016
IBU: 35
ABV: 7,0%

Malt
5,5kg pale malt
0,8kg karamellmalt (cara pale + cara ruby)

Humle
20g Fuggle @ 60 min
15g Goldings @ 60 min

10g Fuggle @ 15 min
10g Goldings @ 15 min

Övrigt
Jästnäring @ 15 min

Jäst
Wyeast 1968 (London ESB)

Instruktioner
Mäska i 16 liter vatten, 67°C i 60 min.
Laka med 16l lakvatten i 78°C för totalt 25 liter vört.
Koka i 60 min.

stora-helvetet-intro
Allting preppat och klart. Mäskvattnet på väg att nå temperatur.

stora-helvetet-malt
En mix av karamellmalt för smak och cara ruby för färg

stora-helvetet-og
Enligt beräkningar skulle OG landa på 1060 men det slutade på 1070. Kunde spätt med vatten men istället blev det en imperial bitter.

bitter_kolsyra
Kylskåpet på kontoret används oftare till att preppa våra fat för kolsyresättning och flasktappning, än för att förvara matlådor.

stora-helvetet-etikett
Vår hembygdsinspirerade etikett som nu börjat bli standard på våra brygder.